In een eerdere blog schreven wij dat een negatief welstandsadvies bouwmogelijkheden in een bestemmingsplan in principe niet mag beperken. Hoe zit dat als van het bestemmingsplan wordt afgeweken? Kan een welstandscommissie in dat geval wel oordelen dat een bouwwerk qua vorm of omvang in strijd is met de redelijke eisen van welstand?

Welstandsadvies
Nog even terug naar de andere blog. De welstandscommissie beoordeelt een bouwplan aan de hand van het welstandsbeleid van de gemeente, en brengt daarop een advies uit. In dat advies geeft zij aan of een bouwwerk volgens haar in strijd is met de redelijke eisen van welstand. Tenzij sprake is van een tijdelijk bouwwerk, mag een bouwplan namelijk niet strijdig zijn met de redelijke eisen van welstand. Als het daar wel strijdig mee is, mag in principe geen vergunning worden verleend. Het is daarom belangrijk dat u geen negatief advies krijgt.
Advies bij afwijking van bestemmingsplan
Anders dan bij de voorschriften in het bestemmingsplan, zijn er bij afwijking van het bestemmingsplan geen algemene normen waaruit impliciet of expliciet blijkt wat het college heeft willen toestaan. In dat geval is er daardoor in principe een ander toetsingskader dan bij een aanvraag die voldoet aan het bestemmingsplan. In onder andere deze uitspraak heeft de Afdeling geoordeeld waartoe het welstandsadvies in dat geval mag strekken.
In deze zaak was een vergunning verleend voor een appartementengebouw dat qua maatvoering en ligging afweek van het bestemmingsplan. Tegen de vergunning werd beroep ingesteld, waarin werd aangevoerd dat vanwege de ligging en de hoogte geen positief welstandsadvies uitgebracht had mogen worden. Ter onderbouwing hiervan had appellant zelf een aantal adviezen overgelegd van onafhankelijke partijen. Alle met de conclusie dat het bouwwerk strijdig is met de welstand.
De Afdeling oordeelde dat als de gemeente haar bereidheid heeft uitgesproken om medewerking te verlenen aan een afwijking van het bestemmingsplan, het welstandsadvies zich heeft te voegen naar de voorgestelde afwijking van het plan. Hetgeen waarover de commissie mag oordelen is dan vrijwel gelijk aan de situatie dat een bouwplan dat binnen het bestemmingsplan past.
Conclusie
Als een bouwplan past binnen het bestemmingsplan, of als een bouwplan afwijkt van het bestemmingsplan maar de gemeente bereid is medewerking te verlenen aan de afwijking, dan heeft een welstandsadvies zich te voegen naar de (voorgestelde) bouwmogelijkheden. Die bouwmogelijkheden mogen dan niet met een negatief welstandsadvies worden uitgesloten.