Wie regelmatig tv kijkt zal vast wel hebben gehoord van Peter Gillis. Gillis is eigenaar van een keten van vakantieparken en heeft daarmee 4 jaar op rij de Quote 500 gehaald. Toch lijkt een reeks van geweigerde vergunningen en een rechtszaak wegens mishandeling van zijn vriendin hem in wat moeilijkheden te brengen. Zelfs de al verleende vergunningen worden onder de loep genomen en mogelijk ingetrokken. Hoe is dit mogelijk? Dat lees je hieronder.
Wanneer kan een vergunning worden geweigerd/ingetrokken?
Gemeenten willen voorkomen dat vergunningen worden gebruikt voor criminele activiteiten. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) geeft gemeenten de mogelijkheid onderzoek te doen naar de integriteit van de aanvrager van een vergunning. Dit onderzoek verloopt als volgt:
1. Verzoek van de gemeente
Een Bibob-procedure begint met het verzoek van de gemeente om een Bibob-formulier in te vullen. De gemeente wil op deze manier meer informatie verzamelen. Deze informatie wordt gebruikt om de integriteit van de aanvrager te onderzoeken. Het is belangrijk om dit formulier zo goed mogelijk in te vullen. Een onvolledig ingevuld formulier kan tot een negatief Bibob advies leiden.
2. Onderzoek door het Landelijk Bureau Bibob
Het Landelijk Bureau Bibob adviseert onder andere gemeenten over de mate van gevaar van misbruik van beschikkingen zoals vergunningen. Op verzoek bekijkt dit bureau of er ernstig gevaar bestaat dat een vergunning misbruikt zal worden voor criminele activiteiten. Het Bibob-advies kan drie uitkomsten hebben. Ten eerste kan het advies zijn dat er geen gevaar is voor misbruik van de vergunning, ten tweede kan het advies zijn dat er een mindere mate van gevaar bestaat en ten derde dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning zal worden misbruikt voor criminele activiteiten en zal het Bureau een negatief advies uitbrengen. De gemeente mag uitgaan van het advies van het Bureau Bibob.
In het geval van Peter Gillis gaf het Bureau een negatief advies aan de gemeente Valkenburg voor het verlenen van een exploitatievergunning. Gillis opende de deuren van de Camping Den Driesch in Valkenburg overigens al voordat hij deze vergunning in handen had. Na het negatieve advies van het Bureau Bibob lijkt hij deze ook niet meer te krijgen.
3. Vergunning weigeren of intrekken
De gemeente mag een vergunning weigeren of intrekken wanneer er sprake is van ernstig gevaar dat de vergunning (mede) gebruikt zal worden voor 1) het benutten van voordelen uit strafbare feiten 2) het plegen van strafbare feiten. Of er sprake is van een ernstig gevaar is niet altijd makkelijk te bepalen. De gemeente moet daarbij kijken naar de feiten en omstandigheden die erop wijzen of doen vermoeden dat ter verkrijging van de vergunning of de gegeven vergunning een strafbaar feit is gepleegd.
Peter Gillis kreeg voor zijn park in Soerendonk geen horeca-vergunning omdat er volgens het bureau een ernstig gevaar bestond dat hij de vergunning zou misbruiken voor criminele doeleinden.
Conclusie
De Wet Bibob geeft gemeenten de mogelijkheid een vergunning te weigeren of in te trekken wanneer er ernstig gevaar bestaat dat deze zal worden misbruikt voor criminele doeleinden. Gemeenten kunnen advies krijgen over de mate van gevaar door het Landelijk Bureau Bibob. Hier heeft dat niet goed uitgepakt. Het Bureau heeft tweemaal geoordeeld dat er sprake was van een ernstig gevaar dat hij de vergunningen zou misbruiken en steeds meer gemeenten nemen verleende vergunningen onder de loep.