Als je denkt aan de stad denk je waarschijnlijk aan flats, woningen, winkels, bedrijven etc. Waar je waarschijnlijk niet zo snel aan denkt is groen. Toch is het heel belangrijk om aan, bij of in een gebouw ruimte te maken voor natuur zodat er meer planten- en dierensoorten in de stad kunnen leven. Natuurinclusief bouwen is een manier om natuur te integreren bij de bouw van gebouwen en wordt steeds bekender. In onderstaande blog lees je over de voordelen en hoe je zelf natuurinclusief kunt bouwen.
Nederland in transitie
Natuurinclusief bouwen begint steeds meer aandacht te krijgen. Het bekendste voorbeeld van natuurinclusief bouwen is de Trudo Toren in Eindhoven. Dit is een woontoren met onderin horecagelegenheden, winkels en kantoren. Op elk balkon staat een plantenbak met metershoge bomen en struiken. Van de buitenkant lijkt het daarom alsof het gebouw wordt ingepakt met planten. Een ander voorbeeld is de Amsterdam Vertical bestaande uit drie gebouwen. De woontoren die hierbij hoort heeft balkons die rondom het gebouw gaan. Elk balkon heeft een plantenbak die ook rondom het gebouw gaat. Ook zijn de daken gevuld met planten en worden delen van de gebouwen bedekt met klimop. Dit levert een uniek plaatje op.
Wat zijn de voordelen?
Natuurinclusief bouwen kent meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een gezondere leefomgeving doordat het zorgt voor een betere luchtkwaliteit, helpt het tegen hittestress en tegen wateroverlast. Ten tweede zorgt het ook voor een prettiger leefomgeving. Groen is rustgevend, kan geluid dempen tussen jou en de buren zodat je in alle rust in de tuin kan zitten en werkt verkoelend. Ten derde komt het de biodiversiteit ten goede. Ten slotte is natuurinclusief bouwen een investering. Hoewel het aanvankelijk een kostenpost is, krijg je er ook wat voor terug. Door te bouwen met de natuur, zorg je voor een duurzame en goedkope oplossing voor verschillende actuele problemen in de bebouwde omgeving. Het groen helpt namelijk met wateropvang, luchtzuivering, geluidsisolatie en warmteregulering. Bovendien wonen mensen liever in een groene omgeving en zijn zij bereid hiervoor te betalen.
Wat kan je doen?
Zorgen voor natuurinclusiviteit kan op verschillende manieren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende verblijfplaatsen voor dieren zijn. Te denken valt aan het plaatsen of inbouwen van nestkasten en neststenen of het treffen van bouwkundige maatregelen aan de gevel en het dak. Verblijfplaatsen zijn eenvoudig standaard op te nemen, zonder risico op overlast. Daarnaast is voldoende groen aan, op of om de woning ook zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan groene gevels en groene daken. Er hoeft dan geen oppervlakte ingeleverd te worden om natuurinclusief te zijn. Ook een klimop aan de muur is een optie. Niet alleen gebouwgebonden groen maar ook groen in de rest van de omgeving is belangrijk. Wadi’s en groenstroken kunnen water opvangen bij buien en zien er een stuk mooier uit dan een riolering. Bomen koelen de openbare ruimte door schaduw te bieden en door verdamping. Ook tuininrichting is van belang. Denk aan voldoende groen en vogel- en insectenhuisjes.
Conclusie
Steeds vaker zien we natuurinclusieve gebouwen waarbij natuur wordt geïntegreerd in het gebouw. Dit heeft onder andere voordelen voor de gezondheid, het woongenot en het klimaat. Natuurinclusief bouwen kan op verschillende manieren. Goede ideeën zijn in ieder geval groene gevels en groene daken, het inbouwen van nestkasten en neststenen, een klimop aan de muur en groenstroken. Wil je geen grote investering doen? Denk dan aan vogel- en insectenhuisjes en bomen en planten in de tuin. Alle beetjes helpen!