Drie zaken om op te letten als je een tiny house wilt realiseren.
Laten we beginnen bij het begin: wat is een tiny house? Een tiny house is een volwaardig huis met een maximale woonoppervlakte van 50 m2. Het kan een verplaatsbare, tijdelijke woning zijn, maar dat is geen voorwaarde. Vaak streven de eigenaren ernaar om deels zelfvoorzienend te zijn, dat wil zeggen onafhankelijk van (gas-, elektriciteits- of water) leidingen naar de woning, maar ook dat is geen voorwaarde.
Voor sommigen zit de aantrekkingskracht in de duurzame filosofie van deze woonvorm, en voor anderen is het de noodzaak om naar creatieve en betaalbare woonoplossingen te zoeken omdat andere woonruimte niet beschikbaar is. Tot welke groep je ook behoort, je bent ongetwijfeld benieuwd waar je op moet letten bij het bouwen van een tiny house. Hieronder volgen drie zaken die van belang zijn als je een tiny house wilt realiseren.
Locatie
Het vinden van een geschikte locatie is het lastigste bij het realiseren van een tiny house. Een stuk grond in het buitengebied is vaak redelijk goed te betalen, maar heeft doorgaans niet de juiste bestemming om er een woning op te bouwen, zoals een agrarische bestemming. In zo’n geval moet de bestemming van het perceel eerst gewijzigd worden naar een woonbestemming. Dat is niet alleen langdurig en kostbaar, maar kan ook allerlei complicaties geven. Zo kan het vanuit de gemeentelijke of provinciale regelgeving verboden zijn om deze gronden te bebouwen, bijvoorbeeld om bepaalde landschappelijke waarden ter plaatse te behouden of bepaalde diersoorten te beschermen. Het maakt de zaak niet onmogelijk, maar wel lastig.
Aan de andere kant zijn de locaties in het stedelijk gebied die qua bestemming geschikter zijn niet alleen kostbaarder, maar gaat de voorkeur van de gemeente voor deze gronden vaak uit naar hoogbouw. Daarnaast gaat een dergelijke locatie niet goed samen met de wens van sommige aanhangers van tiny living om geheel of gedeeltelijk off grid te wonen.
‘Zijn er dan helemaal geen mogelijkheden?’ hoor ik je al denken. De gulden middenweg zou een perceel aan de stedelijke rand zijn, waarbij er aansluiting gevonden kan worden bij bestaande bebouwing en tegelijkertijd directe toegang is tot de natuur. Het vergroot de slagingskans als er op het perceel een bestemming rust die wonen toestaat.
Ook zijn de gemeentes vaak sneller bereid om locaties die in ontwikkeling zijn ter beschikking te stellen voor tiny houses. In zo’n geval wordt een tijdelijke vergunning verleend. Bij een tijdelijke vergunning ontstaat de noodzaak om te kiezen voor een verplaatsbare woonunit. Ook ben je maar voor de duur van de vergunning zeker van je standplaats. Die vergunning kan niet eindeloos verlengd worden. De tijdelijke aard van de vergunning heeft wel het voordeel dat het Bouwbesluit minder strenge eisen stelt aan tijdelijke woningen.
Vorm
Als je een geschikte locatie hebt, dan is er nog de vraag welke vorm het tiny house krijgt. Hier is ruimte voor creativiteit en persoonlijke voorkeuren, maar door het beleid van verschillende gemeentes met elkaar te vergelijken ben ik tot een aantal algemene aandachtspunten gekomen.
Een belangrijke keuze is of je voor een verplaatsbaar tiny house gaat of niet. Veel gemeentes staan niet open voor tiny houses die voor een langere tijd ter plaatse zullen blijven, maar zijn sneller bereid om een tijdelijke vergunning te verlenen, waarbij er op nog te ontwikkelen gronden ruimte wordt geboden voor deze woonvorm. In zo’n geval is een verplaatsbaar tiny house natuurlijk praktischer.
Voorts moet je bedenken dat je samen sterker staat, tenminste als het gaat om het overtuigen van de gemeente om medewerking te verlenen aan een tiny house initiatief. Veel gemeentes zijn van mening dat deze woonvorm het beste tot uiting komt in kleine clusters. Het is dus zeker raadzaam om samen te werken met andere leden van de community. Ook gezien het minimalisme dat bij deze woonvorm hoort, kan het nuttig zijn om handen ineen te slaan om bijvoorbeeld bepaalde voorzieningen te delen.
Ook moet een tiny house voldoen aan de bouwregelgeving. In het Bouwbesluit 2012 zijn kansen besloten om de bouw van een tiny house mogelijk te maken. Zo gelden er voor particuliere woningbouwers minder strenge kwaliteitseisen als er aangetoond kan worden dat er voldaan wordt aan de gelijkwaardigheidsbepaling. Dit betekent dat er met een alternatieve oplossing voldaan kan worden aan een bepaald kwaliteitsaspect als de gelijkwaardigheid daarvan aangetoond kan worden. Daarnaast zijn er producenten van ‘kant-en-klare’ tiny houses die voldoen aan het Bouwbesluit (zoals bijvoorbeeld EcoCabins) voor als je besluit om je de moeite van het uitzoeken te besparen.
Overleg
Tot slot is de tiny house als woonvorm nog steeds relatief nieuw in Nederland, waardoor er gezocht moet worden naar een aansluiting op de huidige gemeentelijke en provinciale regelgeving.. Hier komt langzamerhand beweging in: er zijn steeds meer gemeentes die specifiek beleid hebben opgesteld voor het bouwen van tiny houses. Deze woonvorm past namelijk goed in het toekomstbeeld, aangezien het duurzaam en vaak zelfvoorzienend wordt gebouwd. Daarnaast is er een groot tekort aan betaalbare kleinere woningen in Nederland. Het realiseren van meer tiny houses zou een steentje kunnen bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Nu de gemeente nog overtuigen!
Bij Jurable begrijpen wij dat het nooit makkelijk is om een pionier te zijn. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een goede onderbouwing en het begeleiden van het project bij de gemeente.
Marjolein Jonker zegt
Wat een goed artikel, mijn complimenten! Jullie hebben duidelijk jullie huiswerk gedaan en goed begrepen wat Tiny Houses zijn, wat het gedachtegoed erachter is en hoe de regelgeving in elkaar zit als het gaat om wonen in een Tiny House. Voor mensen die een woonlocatie zoeken is het misschien nog interessant te melden dat ze lid kunnen worden van mijn Register van (aspirant) Tiny House bewoners, zodat ik ze op de hoogte kan houden van alle ontwikkelingen rond woonlocaties voor Tiny Houses: https://www.marjoleininhetklein.com/cursusaanbod/register-van-aspirant-tiny-house-bewoners/
Met vriendelijke groet,
Marjolein Jonker