Vergunningvrij bouwen lijkt in eerste instantie vrij eenvoudig. In acht stappen kunt u immers bepalen of u iets vergunningvrij mag bouwen. Toch zitten er veel haken en ogen aan deze regeling. Iedere stap bevat wel weer substappen en geeft aanleiding voor extra vragen. Zo is er nog iets wat snel over het hoofd wordt gezien: een dubbelbestemming.
Bestemming van de grond
Vergunningvrij bouwen is toegestaan in het achtererfgebied van een hoofdgebouw, oftewel het stuk grond van de achterkant van de woning of het bedrijfsgebouw dat als hoofdgebouw wordt gebruikt. Bij woningen rust op het achtererfgebied over het algemeen de bestemming “wonen” of “tuin”. Op gronden met deze bestemming mag in principe gewoon vergunningvrij worden gebouwd. Zelfs als de gemeente bouwmogelijkheden op gronden met de bestemming “tuin” in het bestemmingsplan hebben uitgesloten. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in deze uitspraak geoordeeld.
Dubbelbestemming
Een probleem kan zich voordoen als er een dubbelbestemming of functieaanduiding aan de grond is toegekend. Veelvoorkomende dubbelbestemmingen als “Waarde – Archeologie” vormen doorgaans geen probleem, maar een functieaanduiding als “Landschapswaarden” daarentegen wel. De Afdeling heeft hier een uitspraak over gedaan.
In deze zaak waren de gronden met de functieaanduiding “Landschapswaarden” uitsluitend bedoeld voor de instandhouding en ontwikkeling van de aanwezige landschappelijke waarden. Vanwege de dubbelbestemming was de grond geen onderdeel van het achtererfgebied, waardoor er niet op deze grond mocht worden gebouwd.
Conclusie
Gronden met een dubbelbestemming kunnen makkelijk over het hoofd gezien worden. Als u hier niet op let bij het plaatsen van een bouwwerk, kan de gemeente eisen dat u het bouwwerk afbreekt. Controleer voor het bouwen of het bouwwerk ook echt aan alle regels voldoet. Zo komt u niet voor véél extra kosten te staan.