Het zal je maar overkomen: ruim 20 jaar lang bouw je een bedrijf op en plots krijg je van de gemeente te horen dat je dat niet meer mag. Je hebt namelijk sinds kort nieuwe buren en die hebben bij de gemeente geklaagd over overlast. Op ogenschijnlijk een formaliteit lijkt jouw bedrijf niet toegestaan te zijn, maar de gemeente is heel duidelijk: het mag niet en we gaan het ook niet toestaan! Wat moet je dan?
Wat was er aan de hand?
Bij onze klant was precies deze situatie aan de hand. Hij had sinds kort nieuwe buren en die stelden overlast te ervaren van de bedrijfsactiviteiten. Na jarenlange veranderingen van de bedrijfsprocessen was de feitelijke situatie nog steeds bijna hetzelfde als toen hij begon, maar was de aanduiding van zijn bedrijf veranderd en was het volgens het bestemmingsplan niet meer toegestaan. Dat was een probleem. De buren klaagde bij de gemeente en daarop volgde een handhavingsprocedure waarin de gemeente heel duidelijk was: jouw bedrijf is niet wenselijk hier en we gaan dat niet toestaan.
Hoe los je zoiets op?
Gelukkig schakelde onze klant ons vroeg in. Wij konden de gemeente uitleggen dat de bedrijfsprocessen weliswaar veranderd waren, maar dat dit niet tot meer overlast leidde dan dat de afgelopen 20 jaar had gedaan. Het bedrijf was nog steeds kleinschalig en levert de omgeving zeker niet te veel overlast op. Gepaard met een akoestisch onderzoek konden wij onderbouwen dat het bedrijf past in de omgeving en daarom heeft de gemeente gelukkig toch de nodige vergunning verleend. Dat was vast mooi, want daarmee kon in ieder geval voorlopig het bedrijf worden doorgezet.
Met de vergunning waren natuurlijk de problemen met de buren nog niet opgelost. Met hen kon onze klant goede afspraken maken om aanvullende maatregelen te treffen, zodat bovenop de eisen uit de vergunning zij extra tegemoet zou worden gekomen. Daarom hebben zij geen bezwaar gemaakt en hebben ook zij extra waarborgen gekregen.
En de afloop?
Inmiddels is de vergunning onherroepelijk en mag onze klant gewoon met zijn bedrijf blijven waar hij altijd al zat. Dat bewijst maar weer dat juridische ondersteuning bij een last onder dwangsom het verschil kan maken om tóch de nodige toestemmingen te krijgen. Uiteindelijk hebben wij de klant kunnen helpen om in plaats van een jarenlang slepend traject, in iets meer dan een half jaar het juridische probleem op te kunnen lossen.