Let op, vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal een energielabel C hebben. Zo niet, dan mag het gebouw niet meer als kantoor worden gebruikt. Hieronder lees je wanneer deze regel niet geldt en lees je over de handhaving die erbij kan komen kijken.
Uitzonderingen
Niet alle kantoren hoeven aan deze regel te voldoen. De regel is in de volgende gevallen niet van toepassing:
Niet op leegstaande kantoren
- De verplichting heeft betrekking op het gebruik van een kantoorgebouw als er geen sprake is van energielabel C of beter. Dus als het kantoorgebouw leeg staat en/ of niet wordt gebruikt is er niets aan de hand. Pas op het moment dat het gebruik als kantoor wordt hervat, moeten er maatregelen worden getroffen.
Minder dan 100 m2
- Ten eerste is de regel niet van toepassing op een kantoorgebouw als de totale gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het kantoorgebouw of in het gebouw waarvan het kantoorgebouw deel uitmaakt kleiner is dan 100 m².
Niet voor onzelfstandige kantoren
- Ten tweede is de regel niet van toepassing op kantoorgebouwen met een gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties kleiner dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van het gebouw waarvan het kantoorgebouw deel uitmaakt. Het is dus niet van toepassing op onzelfstandige kantoren.
Maximale terugverdientijd energiemaatregelen 10 jaar
- Ten derde mag er, als de te treffen maatregelen om energielabel C te halen een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar, volstaan worden met maatregelen die een terugverdientijd hebben van minder dan tien jaar. Er mag dan worden volstaan met de daarbij behorende energie-index.
Algemene uitzonderingen
- Ten vierde is de regel niet van toepassing op een kantoorgebouw als deze in artikel 2.2 Besluit energieprestatie gebouwen staat. In dit artikel staat een lijst met gevallen waarin de regel niet geldt. De gevallen zijn als volgt:
- Gebouwen waarvoor geen energie wordt gebruikt om het binnenklimaat te regelen,
- Bepaalde beschermde monumenten,
- Gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten,
- Gebouwen die bestemd zijn om te worden gebruikt voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden, en die een lage energiebehoefte hebben,
- Gebouwen die ten hoogste twee jaren worden gebruikt,
- Voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik,
- Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2 en
- Gebouwen die worden onteigend en gesloopt.
Handhaving
Het is de gemeente die moet gaan optreden, als kantoren zonder tenminste energielabel C in gebruik zijn. Gemeenten zullen in de eerste plaats moeten inventariseren welke kantoorgebouwen het juiste label hebben, welke geen label hebben of welke een label hebben die onder C ligt. Vervolgens kunnen kantoorgebouwen worden aangeschreven op de verplichting. Als er geen label aanwezig is, kan worden verzocht worden om binnen een termijn van bijvoorbeeld 12 weken een geldig energielabel C over te leggen of om in een energie- of maatwerkadvies aan te geven welke maatregelen genomen moeten worden om het label te krijgen inclusief een tijdsplanning.
Het energielabel dient binnen een jaar na ontvangst van het advies te worden geregistreerd waarna uiteraard ook nog een hercontrole dient plaats te vinden. Als hier niet aan wordt meegewerkt is de gemeente verplicht te handhaven tegen kantoorgebouwen die niet het juiste label hebben. De gemeente kan met een last onder bestuursdwang of dwangsom optreden.
Conclusie
Als je handhaving wil voorkomen, zorg er dan voor dat jouw kantoorgebouw minimaal energielabel C heeft, als het gebouw niet onder één van de genoemde uitzonderingen valt.