Mogelijk ben je in het bezit van een leegstaand pand of denk je erover na om een leegstaand pand te kopen met het doel hier woningen van te maken. De laatste jaren nemen de kansen voor vastgoedtransformatie toe omdat er een grote behoefte is aan nieuwe woningen en de gemeenten zich bewust zijn van het probleem van leegstand.
De voordelen van vastgoedtransformatie
Volgens cijfers van de Rijksoverheid moeten er tussen 2020 en 2030 ruim 845.000 woningen worden gebouwd om aan de vraag te blijven voldoen. Dit is een enorm aantal woningen om aan de bestaande voorraad toe te voegen. Het transformeren van leegstaande panden is een meer duurzame manier om woningen aan de woningvoorraad toe te voegen en draagt bij aan het verminderen van het woningtekort. Wist je dat er door transformatie en woningsplitsing een half miljoen nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd? Dit stelt BLG Wonen. Dit enorme aantal laat zien dat transformatie van gebouwen zeer belangrijk is. Daarnaast gaat het ook nog leegstand en verpaupering tegen. Er zijn dus hoge maatschappelijke baten.
Maar wat levert het jou op? Transformatie van leegstaande panden is doorgaans sneller dan het bouwen van nieuwe woningen en ook goedkoper bij gebouwen waarbij veel elementen behouden kunnen blijven. Ook zullen gemeenten doorgaans sneller willen meewerken omdat gemeenten het ook belangrijk vinden om leegstand en verpaupering tegen te gaan.
Wanneer is vastgoedtransformatie mogelijk?
Wanneer je een pand wil transformeren naar woningen zijn er een aantal regelingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is er in het bestemmingsplan opgenomen welke bestemming er op een perceel rust. Als je bijvoorbeeld een kantoor wil veranderen in woningen zal eerst de bestemming van het perceel moeten wijzigen van ‘’Kantoor’’ naar ‘’Wonen’’. Dit zal in de meeste gevallen moeten gebeuren door een wijziging van het bestemmingsplan of een omgevingsvergunning voor gewijzigd gebruik te verzoeken aan de gemeente. Bij deze fase kan het in je voordeel werken dat gemeenten graag leegstand en verpaupering willen tegen gaan en het woningtekort willen oplossen. In deze fase ben je afhankelijk van de goedkeuring van de gemeente.
Verder moet het plan ook voldoen aan het Bouwbesluit 2012. De gemeente toetst of het pand na transformatie geschikt is om in te wonen. Hierbij let de gemeenten op de eisen van (brand) veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en duurzaamheid.
In de derde plaats speelt ook lokale regelgeving een rol. Heeft de gemeente bijvoorbeeld een bouwverordening voor brandwerendheid, vluchtwegen of brandpreventie? Dan moet aan deze verordening ook worden voldaan.
Regelhulp Vastgoedtransformatie
Met de Regelhulp Vastgoedtransformatie kan je controleren of je transformatieproject haalbaar is. Deze regelhulp wordt aangeboden door de Rijksoverheid en geeft aan hoe kansrijk je plan is. De haalbaarheid wordt beoordeeld door het invullen van een vragenlijst. Het maakt de financiële, bouwtechnische en maatschappelijke haalbaarheid duidelijk.
Conclusie
Het transformeren van vastgoed kent belangrijke voordelen. Dit zijn bijvoorbeeld het tegengaan van leegstand en het oplossen van het woningtekort zonder dat daarvoor nieuw hoeft te worden gebouwd. Het is dus een duurzaam initiatief. Als initiatiefnemer is dit voordelig omdat de gemeente geneigd is sneller mee te werken aan dergelijke plannen. Ook kan het schelen in de kosten. Als je dit van plan bent, controleer dan de eisen uit het bestemmingsplan, het Bouwbesluit en de regelgeving van de gemeente. Heb je hier hulp bij nodig? Jurable helpt je graag verder!