Heb je een bouwwerk gebouwd zonder vergunning? Of stond het illegale bouwwerk al op jouw perceel maar heb je het niet weggehaald? Als dit zo is dan loop je het gevaar dat de gemeente gaat handhaven. Op welke manier de gemeente dat kan doen lees je in deze blog. Een van de manieren om handhaving te voorkomen is door het illegaal bouwwerk toch te legaliseren. Hoe je dit doet, lees je hieronder.
Beginselplicht tot handhaven
Het algemene uitgangspunt is dat voor een bouwwerk in ieder geval een vergunning voor de activiteit bouwen nodig is. Als een bouwwerk gebouwd wordt zonder dat daarvoor de nodige vergunning is verleend, is een gemeente in principe verplicht om daartegen handhavend op te treden. Dit betekent dat de gemeente u onder straffe van een last onder dwangsom kan verplichten het illegaal gebouwde bouwwerk weer af te breken.
Op de beginselplicht tot handhaven bestaan 2 uitzonderingen. Allereerst als er concreet zicht op legalisatie is, bijvoorbeeld omdat het bestemmingsplan de bouw van het bouwwerk toestaat. Als tweede als handhaving zodanig bezwarend is dat het onevenredig is in verhouding tot de met handhaving gediende belangen. Van de tweede mogelijkheid is doorgaans niet snel sprake.
Concreet zicht op legalisatie
Wanneer het alleen gaat om een bouwwerk dat zonder bouwvergunning is gebouwd is het legaliseren in de meeste gevallen niet heel moeilijk. Het moet minimaal aannemelijk zijn dat dat de aanvrager bereid is een omgevingsvergunningaanvraag ter legalisering van het bouwwerk in te dienen en aannemelijk moet zijn dat deze aanvraag, zou deze zijn ingediend, ook vergund kan worden.
Uit de rechtspraak volgt dat de gemeente bij het opleggen van een last onder dwangsom moet onderzoeken of het bouwwerk gelegaliseerd kan worden door een omgevingsvergunning voor bouwen. Ook wanneer er nog geen aanvraag voor een vergunning is ingediend moet de vraag worden beantwoord of legalisatie mogelijk is. Het gaat er om of de vergunning zou worden toegekend als de aanvraag zou worden ingediend.
Of er concreet zicht is op legalisatie is ook afhankelijk van de vraag of de overtreder bereid is om een aanvraag in te dienen. Als je handhaving wil voorkomen moet je dus bereid zijn om de aanvraag voor een vergunning voor bouwen in te dienen.
Let op! Het gaat hier alleen om een vergunning voor bouwen, ervan uitgaande dat het bouwwerk en het gebruik wel binnen het bestemmingsplan past. Als er ook een vergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan nodig is, is er meer aan de hand.
Conclusie
Het bouwen van een bouwwerk zonder bouwvergunning kan vervelende consequenties hebben. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet heel moeilijk om het illegaal bouwwerk alsnog te legaliseren. Daar is in ieder geval voor nodig dat je bereid bent om een aanvraag in te dienen en aannemelijk is dat de vergunning ook zal worden verleend.