Corona heeft behoorlijk wat teweeggebracht in Nederland. Ook bij Jurable merken wij dat in het soort vragen die wij binnenkrijgen. Eigenaren van winkels krijgen hun pand niet meer gevuld. Vaak krijgen wij de vraag hoe transformatie van leegstaand vastgoed naar woningen mogelijk kan worden gemaakt. In de Retaileditie van VG Visie schreven wij over onze ervaringen hiermee. Het was erg leuk om hieraan medewerking te verlenen. Je kunt het artikel hier lezen.
In een andere blog schreven wij al over de mogelijkheden voor transformatie van leegstaande winkels naar woningen. Daarin geven we handvatten om een plan vorm te geven, waarbij winkelvastgoed kan worden omgezet naar woningen. Toch zien wij nog vaak dat transformatie van vastgoed stroef verloopt en dat men er zelf niet uit komt met de gemeente. Dan worden wij uiteindelijk toch in een procedure betrokken om met de gemeente tot een oplossing te komen.
De reden dat dit nog steeds nodig is beschrijven wij ook al in ons artikel in VG Visie: het gemeentelijke beleid is een behoorlijk obstakel bij transformaties. Met name op het gebied van mobiliteit worden er eisen gesteld waaraan soms simpelweg niet kan worden voldaan. Dat heeft dan als gevolg dat een winkelpand eindeloos leeg blijft staan. Gemeenten stellen in de praktijk dan bijvoorbeeld de eis dat 100% van de parkeerbehoefte op eigen terrein moet worden opgelost, terwijl dat in sommige gevallen niet eens mag. Het juridische kennisverschil tussen de ontwikkelaar en de gemeente leidt er dan soms toch toe dat het overleg helemaal vastloopt.