Je doet een principeverzoek bij de gemeente om medewerking te verkrijgen voor jouw plannen. Online heb je namelijk gelezen dat gemeenten het prettig vinden om eerst een principeverzoek te beoordelen. Een tijdje later ontvang je van de gemeente een bericht terug: ze zijn niet bereid om mee te werken aan jouw plannen. Het heeft dus geen zin om een aanvraag in te dienen én je kunt tegen de brief ook geen bezwaar maken. Is er dan nog een mogelijkheid om toch toestemming te krijgen voor de plannen?
Afgewezen principeverzoek
Een grote teleurstelling: het principeverzoek dat je hebt ingediend is afgewezen door de gemeente. De plannen waar jij veel tijd aan hebt besteed, zijn nu met één pennenstreek van tafel geveegd. In de brief heeft de gemeente al aangegeven dat het doen van een aanvraag niet zinvol is, omdat die zal worden afgewezen. Ook kun je geen bezwaar maken tegen de afwijzing van het principeverzoek. Dus wat kan er dan wel?
Voor het antwoord op de vraag wat je kunt doen tegen de afwijzing van het principeverzoek, is het eerst van belang om te kijken wat een principeverzoek precies is. Het principeverzoek is feitelijk niets meer dan een concept-vergunningaanvraag of informeel overleg voorafgaand aan de vergunningprocedure (lees daarover meer in deze blog). Het is dus geen wettelijke procedure en daarom staat er ook geen bezwaar tegen het afgewezen principeverzoek open.
Wat je kunt doen tegen het afgewezen principeverzoek
Als jouw principeverzoek is afgewezen, dan kun je daartegen verschillende dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld (nogmaals) het overleg met de gemeente aangaan, tóch een vergunning aanvragen, of je kunt genoegen nemen met de afwijzing van het principeverzoek. Dat zijn de drie meest voorkomende vervolgstappen. Afhankelijk van jouw plannen en de gronden van de afwijzing van het principeverzoek, zijn er nog vele andere vervolgstappen die je in specifieke gevallen kunt ondernemen.
Welke vervolgstap in jouw geval het beste genomen kan worden? Dat kan het beste beoordeeld worden door een jurist. De reden daarvoor is eenvoudig: een jurist kan het beste inschatten of de gronden van de afwijzing juridisch te weerleggen zijn of niet. Dat is één van de belangrijkste afwegingen voor de vervolgstappen.
Optie 1: Vergunning aanvragen
In sommige gevallen kan je na een afgewezen principeverzoek, toch een vergunning aanvragen. Als de gemeente jouw principeverzoek afwijst op juridisch onjuiste gronden, kun je dat het beste aan de kaak stellen door direct een vergunning aan te vragen. Daardoor gaat er direct een wettelijke termijn lopen, waarbinnen het moet worden opgelost. Wordt de aanvraag dan toch afgewezen, kun je direct in bezwaar en beroep om het geschil onder de aandacht van een derde te brengen. Je moet dan wel zeker zijn van je zaak: je moet immers wel het volle pond aan leges betalen en de hele bezwaarprocedure doorlopen. Een jurist kan dan het beste inschatten of die procedure kansrijk is. Je wilt immers zeker weten dat de gemeente het verkeerd heeft beoordeeld als je een kostbare procedure gaat doorlopen.
Optie 2: Ga het overleg (nogmaals) aan
Bij afwijkingen van het bestemmingsplan mag de gemeente veel vinden en vragen, vanwege de beleidsvrijheid die ze hebben. Dat maakt overleggen over een afwijking van het bestemmingsplan soms erg lastig. Niet iedere afwijzing van een principeverzoek is namelijk juridisch te weerleggen. De gemeente hoeft niet aan een afwijking van het bestemmingsplan mee te werken, als dat niet past binnen haar beleidsvisie. Soms is het dan nuttig om nog een keer het overleg met de gemeente aan te gaan, en om te kijken waar de mogelijkheden wel zitten. Misschien kan er wel medewerking worden verleend als bepaalde aspecten van de plannen nog eens worden verduidelijkt, of als de plannen worden aangepast.
Optie 3: Neem genoegen met de afwijzing
Niet alle plannen zijn mogelijk te maken. Het is niet de leukste uitkomst, maar sommige plannen zijn écht niet haalbaar. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Soms is een plan juridisch echt niet haalbaar of is het strijdig met het gemeentelijke of provinciale beleid. Als de plannen niet kunnen worden aangepast om een passende oplossing te vinden, dan kan het niet worden gerealiseerd. Wij controleren voordat we met een project gaan eerst op de belangrijkste belemmeringen die een project onmogelijk maken (lees hier meer). Als het niet haalbaar is, kun je het beste genoegen nemen met de afwijzing, en niet nog meer tijd en energie stoppen in een procedure die geen kans maakt. Dan weet je dat ook en kun je jouw pijlen richten op een volgend project wat wel kansrijk is.