Veel klanten vragen zich af of het wel werkt, een jurist die zich op afstand met zaken als bouwvergunningen bezig houdt. Moet de jurist niet langskomen om de situatie te bekijken? Of moet jij als klant niet bij ons aan tafel hebben gezeten om je verhaal helemaal duidelijk te maken?
Jurable vindt van niet. Het is in de meeste gevallen niet nodig dat de jurist langskomt. Langskomen heeft in veel gevallen namelijk geen impact op het inzicht in de feitelijke situatie en op de kwaliteit van het juridische verhaal.
Wat doet Jurable?
Jurable wil jouw bouwplan juridisch mogelijk maken, of jouw belangen op een andere manier juridisch behartigen. Wij houden ons vooral bezig met de volgende zaken:
- Jouw wensen omzetten in een vergunning om te bouwen of om een pand voor een ander doel te gebruiken;
- Adviseren of een bouwplan juridisch haalbaar is;
- Je belangen verdedigen bij een aanschrijving om een gebouw af te breken, als de gemeente weigert om vergunning te verlenen of bij een andere procedure waar jij bij betrokken bent.
Daarvoor is zeker goed overleg nodig, maar het is niet nodig om langs te komen.
Wat heeft een jurist bij Jurable nodig om zijn/haar werk te kunnen doen?
Dat zijn standaard 4 dingen:
- Een goed begrip van wat precies jouw wensen zijn;
- Inzicht in de bestaande, feitelijke situatie;
- Informatie over het bestemmingsplan
- Informatie over het beleid over bouwen van de gemeente en de provincie
Vrijwel altijd is deze informatie op afstand beschikbaar.
- Na de opdracht maken we een afspraak om telefonisch of per video verbinding jouw wensen te bespreken. Daar kun je ook je verhaal kwijt. Dat verhaal is soms ook van belang voor de zaak. De jurist weet welke omstandigheden van belang zijn, en zal daar navraag naar doen.
- Om inzicht in de feitelijke situatie te krijgen vragen we je vaak specifieke informatie, tekeningen of foto’s aan ons te mailen. Inzicht in de situatie ter plaatse achterhalen wij verder zelf, bijvoorbeeld door luchtfoto’s, kadastrale kaarten, de aanzichtsfoto’s van google te bekijken. In enkele gevallen zijn er bouwtekeningen nodig, die wij dan bij je opvragen;
- en 4. Informatie over het bestemmingsplan en over het beleid van de gemeente en de provincie is allemaal online te vinden. Bij bestemmingsplannen heeft de informatie die op ruimtelijkeplannen.nl staat zelfs voorrang boven schriftelijke stukken bij de gemeente.
Soms luistert de situering van bouwwerken of het oppervlak van bouwwerken heel nauw. Bijvoorbeeld als wij uitrekenen of een uitbreiding nog binnen het bestemmingsplan past. Dan hebben wij een bouwkundige tekening van de bestaande bijgebouwen nodig. Als die er niet is, of niet meer up to date is, kunnen wij daarvoor een bouwkundig tekenbureau inschakelen.
Soms is de (bouw)geschiedenis belangrijk. Dat kan een rol spelen als de gemeente gaat optreden omdat zij vinden dat een gebouw illegaal is gebouwd of illegaal gebruikt wordt. Dan zullen we specifiek navragen welke zaken dan van belang kunnen zijn. Wij weten precies wat nuttig kan zijn.
Wanneer moet een jurist wel langskomen ?
In sommige gevallen is het noodzakelijk dat de jurist langskomt. Dit is in ieder geval als er in de bezwaarprocedure een hoorzitting bij de gemeente is of als er bij beroep een rechtszitting is bij de rechtbank of de Raad van State. Of als er een overleg met de gemeente is gepland, waar juridische ondersteuning nuttig is.
In al die gevallen is de jurist beschikbaar en is hij ter plaatse als het nodig is.
Conclusie
De jurist hoeft alleen in bepaalde gevallen langs te komen, met name in procedures of in overleg met de gemeente. In alle andere gevallen kun je alle benodigde informatie via mail of via videobellen met Jurable delen.