Het gebeurt nog wel eens dat een bedrijfswoning komt leeg te staan. Daarvoor kan tal van redenen bestaan. Soms is de bedrijfswoning niet meer nodig door schaalverkleining van het bedrijf, of wordt een bedrijf verkocht en blijft de bedrijfswoning “over”. Met het oog op het grote tekort aan woningen in Nederland is het natuurlijk zonde als die bedrijfswoning leeg blijft staan. Het is dan logisch dat bij u de vraag speelt: “Mag ik mijn bedrijfswoning verhuren?”
Het bestemmingsplan
Bedrijfswoningen mogen worden gerealiseerd in of bij een bedrijf, omdat het noodzakelijk is dat iemand permanent bij het bedrijf aanwezig is. Iemand die bij het bedrijf werkt mag dus in principe altijd in de bedrijfswoning wonen. Het antwoord op de vraag of een bedrijfswoning ook mag worden verhuurd aan een derde is afhankelijk van het bestemmingsplan dat van toepassing is.
Een bedrijfswoning heeft eigenlijk altijd dezelfde bestemming al het bedrijf waar de bedrijfswoning bij hoort. Meestal is dat “bedrijf” of “agrarisch”, maar ook “horeca” en “maatschappelijk” komen veelvuldig voor bij bedrijfswoningen. In de meeste gevallen is er dan ook een specifieke aanduiding “bedrijfswoning” aan het perceel toegekend. Als de bedrijfswoning dezelfde bestemming heeft als het bedrijf ter plaatse (eventueel met de aanduiding “bedrijfswoning”), dan kun je eigenlijk al met zekerheid zeggen dat bewoning door een derde niet is toegestaan.
In een klein aantal gevallen rust er op de bedrijfswoning al een bestemming “wonen”. In dat geval is voor het bestemmingsplan, de bedrijfswoning gelijkgesteld met een reguliere woning. Het bewonen daarvan door een derde is dan in principe ook toegestaan. Op het moment dat de bedrijfswoning dan door een derde gebruikt wordt, kan dat gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering.
Strijd met bestemmingsplan
In het geval dat het bestemmingsplan verbiedt dat een bedrijfswoning wordt bewoond door een derde, wordt door het verhuren daarvan aan een derde in strijd met het bestemmingsplan gehandeld. De gemeente is in zulke gevallen bevoegd en meestal zelfs verplicht om dan handhavend op te treden. Dat deed zich bijvoorbeeld in deze situatie voor, bij iemand die al 20 jaar in een bedrijfswoning woonde. Het verhuren van een bedrijfswoning in strijd met het bestemmingsplan brengt dus een aanzienlijk risico met zich mee, omdat hoge dwangsommen opgelegd kunnen worden.
Omzetten bedrijfswoning
Om problemen te voorkomen kun je een vergunning aanvragen om de bedrijfswoning te gebruiken als reguliere woning of als plattelandswoning. Vaak hebben gemeenten specifieke beleidsregels over het omzetten van bedrijfswoningen, die in het bestemmingsplan zelf of in een beleidsnota zijn opgenomen. Daarin staan dan vaak eisen over het aanwezige bedrijf of het goede woon- en leefklimaat in de woning. Als je kunt aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet, kan je een vergunning aanvragen en daarna met een gerust hart de voormalige bedrijfswoning verhuren.