In 2019 hebben wij onderzoek gedaan naar de pijnpunten die projectontwikkelaars bij vergunningprocedures ervaren. Daaruit kwamen drie pijnpunten naar voren die met kop
en schouders boven alle andere uitsteken:
- de lange duur van procedures;
- de onvoorspelbaarheid van procedures;
- de complexiteit van regelgeving.
Het ontbreken van controle op het verloop van een vergunningprocedure is meestal te wijten aan een of meerdere van deze pijnpunten. Bijvoorbeeld doordat een gemeente te snel concludeert dat het plan niet voldoende in haar beleid past of er tijdens het traject problemen ontstaan rond beschermde diersoorten of geluidsoverlast. Met als gevolg dat een project vertraging oploopt, wat de kosten natuurlijk doet stijgen.
Juridische bijstand wordt vaak pas ingeroepen als er problemen ontstaan in een vergunningprocedure of het overleg met de gemeente vast komt te zitten. In veel gevallen komt het dan aan op een procedure waar de gemeente vanwege haar beleidsvrijheid vaak aan het langste eind trekt. Goede juridische bijstand in het voortraject kan dit soort problemen voorkomen.
Ken de kaders van de regelgeving
Het loont bijvoorbeeld om te weten met welke regelgeving de gemeente te maken heeft en waar zij zich aan moet houden. Met andere woorden: ken de kaders.
Een goed voorbeeld hiervan deed zich voor in een procedure die wij recentelijk hebben begeleid. De initiatiefnemer was bezig met de herontwikkeling van een groot pand en kon er met de gemeente maar niet uitkomen hoe het pand moest worden ingevuld. Na keer op keer een gewijzigd plan voor te stellen, dat telkens door de gemeente werd afgewezen, heeft hij ons gevraagd de situatie te bekijken. Toen bleek dat de gemeente het bestemmingsplan véél beperkter uitlegde dan is toegestaan. Wij hebben namens de initiatiefnemer een aanvraag ingediend en hebben de gemeente erop gewezen dat zij verplicht waren om een vergunning te verlenen. Zo hebben wij binnen acht weken een vergunning verkregen.
Soepeler en voorspelbaarder verloop van de procedure
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een belangrijk deel van de voorbereiding is de onderbouwing over hoe het juridisch allemaal past in de wettelijke kaders. Dat vinden gemeenten namelijk een erg belangrijk aspect. Jurable kent de juridische kaders waar de gemeente mee te maken krijgt en hoe de procedures moeten worden doorlopen. Daardoor kunnen wij in het voortraject al inschatten welke obstakels zich gedurende een procedure zullen voordoen en hoe hierop geanticipeerd kan worden. Dat zorgt voor een soepeler verloop van de procedure en een zekerdere uitkomst daarvan.
Voor Dudok Groep hebben wij bijvoorbeeld een aanvraag ingediend om in de Schiecentrale een fitnessschool mogelijk te maken. Bij die aanvraag hebben wij op voorhand alle voorziene obstakels getackeld, waardoor ruim binnen de termijn van 8 weken al een vergunning kon worden verleend. Meer over de ervaring van Dudok Groep leest u hier.