“Per 1 januari 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking.” In verschillende blogs hebben wij dit genoemd. Eerder dit jaar is de nieuwe inwerkingtredingdatum vastgesteld. Deze nieuwe datum zou alle betrokken partijen meer duidelijkheid en meer tijd geven.
Niet de eerste keer
Voor wie zich bezighoudt met de Omgevingswet zal het bekend zijn dat dit niet de eerste keer is dat de Omgevingswet wordt uitgesteld. In 2018 zou de wet namelijk oorspronkelijk in werking treden. Dat bleek niet haalbaar waarop de datum is verschoven naar 2019. Toen bleek dat 2019 eveneens niet haalbaar was, waarna de wet meerdere malen is uitgesteld. Nu is zal de wet op 1 januari 2023 in werking treden.
Nieuwe datum
Deze nieuwe datum zou wél haalbaar moeten zijn voor de inwerkingtreding van de wet. De Omgevingswet moet zorgvuldig worden ingevoerd om te voorkomen dat de dienstverlening aan inwoners en bedrijven in het geding. Daarom moet er in de praktijk voldoende ruimte en tijd zijn om te oefenen met het nieuwe digitale systeem. Door de datum van 1 januari 2023 te hanteren kan de wet verantwoord worden ingevoerd en is er duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Gezien het eerdere uitstel van de Omgevingswet zou het ons niet verbazen als het opnieuw één of twee jaar vertraagd wordt, maar dat blijft natuurlijk afwachten.
Gevolgen
Het verdere uitstel van de Omgevingswet heeft tot gevolg dat de huidige regelgeving ook na 1 januari 2023 nog relevant zal zijn. Er werd algemeen verwacht dat de Omgevingswet tot veel onduidelijkheid zou leiden, dus het uitstel ervan zal voor velen welkom nieuws zijn. Er werd veelvuldig geadviseerd om uw ontwerpvergunning of ontwerpbestemmingsplan voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet gepubliceerd te krijgen om nog onder de oude regelgeving te vallen. Daar heeft u nu dus nog wat langer de tijd voor!