Als u plannen heeft om te gaan bouwen, dan moet daarbij altijd rekening worden gehouden met de bouwregels in het bestemmingsplan. Wat er wel of niet is toegestaan blijkt helaas vaak niet helemaal duidelijk uit het bestemmingsplan, en dat leidt in de praktijk nog wel eens tot discussie. In deze blog bespreken wij welke uitleg van de regels van het bestemmingsplan moet worden gehanteerd.
Hoofdregel
De geldende hoofdregel bij het lezen van bepalingen in het bestemmingsplan, is dat duidelijke planregels letterlijk moeten worden uitgelegd. Dat betekent dus dat er bij het lezen van de planregel geen ruimte is voor de achterliggende bedoeling die de gemeente had bij het vaststellen van het bestemmingsplan. Zelfs als die achterliggende bedoeling met zoveel woorden uit de toelichting op het bestemmingsplan blijkt.
Een erg duidelijk voorbeeld hiervan deed zich in 2019 voor in de rechtspraak. Die zaak ging over de eigenaar van een bedrijf, die bij zijn bedrijfspand een bedrijfswoning wilde bouwen. De gemeente wees zijn aanvraag af, omdat volgens haar niet voldaan werd aan de regels in het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan stond namelijk dat “Bedrijfsgebouwen worden gesitueerd op een afstand van 3 m achter de achtergevel van de bedrijfswoning (…)”. Volgens de gemeente kon de vergunning niet worden verleend, omdat de aangevraagde bedrijfswoning niet 3 meter voor de bedrijfspanden kwam te liggen. Volgens de rechter was die afwijzing echter onterecht. Die bepaling had uitsluitend betrekking op het bouwen van bedrijfsgebouwen ten opzichte van de woning en dus niet op de bouw van een woning ten opzichte van het bedrijfsgebouw. Er was in het bestemmingsplan verder geen soortgelijke regel opgenomen voor de bouw van een bedrijfswoning, dus kon de bedrijfswoning op een kortere afstand dan 3 meter van de bedrijfsgebouwen worden gebouwd.
Uitzondering
Uiteraard gaat die hoofdregel niet altijd op, omdat niet alle planregels even duidelijk zijn. Daarom geldt er een uitzondering op de planregel: als de planregel zelfstandig of in samenhang met andere planregels niet duidelijk is, kan die planregel niet letterlijk worden uitgelegd. In dat geval is van belang wat een redelijke uitleg van de betreffende planregel is. Daarbij kan wel van belang zijn wat de bedoeling van de gemeente was bij het opstellen van die planregel. Die redelijke uitleg van het bestemmingsplan is dan bepalend voor wat er al dan niet is toegestaan.