Wilt u zich vestigen in een vergunningvrije mantelzorgwoning, maar vraagt u zich af of u uw hele gezin of partner mee mag nemen? Deze blog legt u uit hoe de regelgeving omtrent dit onderwerp in elkaar zit.
De regelgeving voor het bouwen van een mantelzorgwoning is minder streng dan voor een willekeurige andere woning. Dit betekent niet dat er helemaal geen regels aan het bouwen en bewonen van een mantelzorgwoning verbonden zijn. Eerder schreven wij bijvoorbeeld al de blog “vergunningvrij een mantelzorgwoning bouwen”, waaruit blijkt dat de bouwmogelijkheden niet ongelimiteerd zijn. Ook is een belangrijk element voor het vergunningvrij bewonen van een mantelzorgwoning hoeveel personen naast de mantelverzorger de woning zullen betrekken.
Gedachte achter de vergunningvrije mantelzorgwoning
Normaal gesproken heeft u voor het bouwen van een nieuwe woning een vergunning nodig. De wetgever heeft echter een uitzondering gemaakt voor een mantelzorgwoning. Die kan onder voorwaarden zonder vergunning worden gebouwd. Voorwaarde is dat deze alleen als bijbehorend bouwwerk bij een woning kan worden gebouwd, en ook alleen gedurende de mantelzorg kan worden gebruikt. De situatie mag ook omgekeerd zijn, namelijk dat de mantelzorgontvanger zich vestigt in een mantelzorgwoning die als bijbehorend bouwwerk bij de woning van de mantelverzorger is gebouwd.
Een heel gezin?
Er zijn echter wel grenzen gesteld aan het aantal inwoners van de mantelzorgwoning. De reden hierachter is dat er geen misbruik gemaakt mag worden van deze regeling. Zo mag bijvoorbeeld een gezin met meerdere kinderen zich niet vestigen in een mantelzorgwoning. Dit omdat er dan een grote inbreuk zal worden gemaakt op de ruimtelijke planning. Als een heel gezin zich wil vestigen in een mantelzorgwoning bestaat er geen mogelijkheid om dit vergunningvrij te bouwen en bewonen, en zal er dus wel een vergunning moeten worden aangevraagd.
Met hoeveel dan wel?
De wetgever heeft toegelicht wat er wél wordt bedoeld onder huisvesting in verband met mantelzorg. Namelijk dat er zich maximaal twee personen mogen vestigen in een mantelzorgwoning. Van de twee personen die zich in de mantelzorgwoning vestigen moet er minimaal één daarvan een mantelzorger of mantelzorgontvanger zijn. Er mag dus één persoon intrekken bij de mantelverzorger of ontvanger. Zo wordt tegemoetgekomen aan de mantelzorger of verzorger in de zin dat deze wel met een partner de mantelzorgwoning mag betrekken, en niet alleen achterblijft.
In het kort komt het er dus op neer dat er maximaal twee personen een mantelzorgwoning mogen bewonen, waarvan er minimaal één de mantelverzorger of -ontvanger is. Als u voornemens bent vergunningvrij een mantelzorgwoning te realiseren, is het belangrijk dat u ook hierop let. Het niet voldoen aan deze voorwaarden kan ertoe leiden dat de gemeente een handhavingsprocedure opstart, waardoor u de mantelzorgwoning moet verlaten of zelfs af moet breken. Bereid u daarom goed voor, voordat u aanvangt met de bouw!