Eerder al schreven wij een blog over het verlenen van impliciete toestemming. Kort gezegd houdt dit in, dat als uit een vergunningaanvraag duidelijk blijkt dat een bouwwerk in strijd met het bestemmingsplan gebruikt zal worden, en de gemeente desondanks gewoon vergunning verleent, de gemeente hierdoor impliciete toestemming verleent. Bij het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan, zal de gemeente ook rekening moeten houden met projecten waarbij impliciete toestemming is verleend.
Impliciete toestemming
Welke criteria er gehanteerd worden bij de toetsing of al dan niet impliciete toestemming is verleend, leest u in onze eerdere blog. Als een gemeente impliciete toestemming heeft verleend voor het gebruik van een bijbehorend bouwwerk, kan tegen het gebruik niet meer handhavend opgetreden worden. Ook niet als het gebruik in strijd is met het bestemmingsplan.
De achterliggende gedachte hiervan is dat als uit een vergunningaanvraag duidelijk blijkt dat een bouwwerk in strijd met het bestemmingsplan gebruikt zal worden, dit voor de gemeente duidelijk moet zijn. Door een vergunning te verlenen accepteert zij het bijbehorend gebruik, en verleent zij er ook (impliciet) toestemming voor. Het gebruik wordt daardoor gelegaliseerd, zelfs als dit gebruik niet expliciet in de vergunning is opgenomen.
Bestemmingsplan
Nog steeds moet de gemeente eens in de 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vaststellen. In dit bestemmingsplan legt zij vast waar gronden en gebouwen voor gebruikt mogen (of moeten) worden. Als een gemeente impliciete toestemming voor een bepaald gebruik heeft verleend, moet zij daar dus rekening mee houden als een bestemmingsplan wordt vastgesteld. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling dit jaar.
In de bovenstaande uitspraak was er door de gemeente een vergunning verleend voor een zevental tweepersoonsslaapkamers met sanitaire voorzieningen, en een gedeelde woonruimte. De rechter oordeelde dat het in dit geval duidelijk was dat dit voor recreatieve overnachting gebruikt zou kunnen worden. Daarom moest dit in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen worden.
Als een nieuw bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd door een gemeente, kunt u daartegen een zienswijze indienen. Meer daarover leest u in deze blog. Als de impliciete toestemming niet in het bestemmingsplan is opgenomen, is het verstandig om een zienswijze in te dienen. De gemeente kan in dat geval het gebruik alsnog opnemen in het definitieve bestemmingsplan, waardoor de impliciete toestemming duidelijk wordt vastgelegd.
Conclusie
Als uit een vergunningaanvraag zonder meer blijkt dat een bouwwerk in strijd met het bestemmingsplan gebruikt zal worden, kan hierdoor impliciet toestemming worden verleend door een gemeente. Hier moet de gemeente rekening mee houden bij het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Als dit niet gebeurt, is het verstandig om een zienswijze in te dienen tegen het nieuwe bestemmingsplan. Hier hebt u slechts beperkte tijd voor, dus zorg dat u dit op tijd doet! Een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven over nieuwe bestemmingsplannen leest u hier.
rens zegt
Kan ik ook bezwaar indienen om de impliciete verleende toestemming op te laten nemen in het bestemmingsplan indien het een kleine wijziging betrefd? Dus voorbeeld er vind een wijziging plaats in het buitengebied zelfde dorp sectie H, maar ik wildat de impliciete toestemming word opgnomen in het plan zelfde dorp maar dan sectie g. Maar het betrefd dan buitengebied in beide gevallen.
Of moet er sprake zijn van een compleet nieuw plan?
mvg