Als u een glastuinbouwbedrijf heeft, is waarschijnlijk weleens het idee in u opgekomen om een warmtekrachtkoppeling te plaatsen. Helaas is het opwekken van energie voor andere bedrijven in het bestemmingsplan uitgesloten, waardoor een warmtekrachtkoppeling geen optie meer is. In sommige gevallen kan de kruimelregeling worden toegepast. Het gebruik van deze regeling kan u veel tijd en geld besparen, maar wanneer is hij toepasbaar? We hebben besloten een reeks blogs te schrijven om de mogelijkheden te verduidelijken. Deze blog gaat over het verkrijgen van een vergunning voor een warmtekrachtkoppeling bij een glastuinbouwbedrijf.
Wat is de kruimelregeling?
Iedere gemeente legt in een bestemmingsplan vast waar gebouwen en gronden voor dienen te worden gebruikt. Bouwplannen moeten in dit bestemmingsplan passen. Toch komt het vaak voor dat een bouwplan niet binnen het bestemmingsplan past. In dat geval moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, maar een bestemmingswijziging is een langdurig en kostbaar traject. Om die reden heeft onze wetgever de kruimelregeling in het leven geroepen.
Met behulp van de kruimelregeling kan de gemeente u in een verkorte procedure van slechts acht weken, toestemming verlenen om in afwijking van het bestemmingsplan te bouwen of gronden te gebruiken. De afwijking wordt vastgelegd in een vergunning om af te wijken van het bestemmingsplan. Verder kent de kruimelregeling 11 mogelijke toepassingen, welke staan opgesomd in artikel 4 bijlage II Besluit omgevingsrecht. De naam kruimelregeling doet misschien vermoeden dat deze regeling op maar een klein aantal gevallen van toepassing is, maar dat is zeker niet het geval. De kruimelregeling is door de jaren heen erg uitgebreid en tegenwoordig op veel gevallen toepasbaar. Het is dus handig om te controleren of uw bouwplan onder de kruimelregeling valt, omdat u hiermee veel tijd en geld kan besparen.
Een warmtekrachtkoppeling glastuinbouwbedrijf
Het is in het bestemmingsplan meestal niet toegestaan om binnen een agrarisch bedrijf energie op te wekken voor meerdere bedrijven. Dat is voor bedrijven erg vervelend. Een warmtekrachtkoppeling wekt namelijk meer energie op dan een gemiddeld bedrijf zelf kan gebruiken. Vanwege zijn multifunctionele gebruik is het erg aantrekkelijk voor glastuinbouwbedrijven om een warmtekrachtkoppeling in gebruik te nemen. Om de opwekkingen van duurzame energie te bevorderen, is daarom dit lid van de kruimelregeling in het leven geroepen. Door middel van de kruimelregeling kan dus ook vergunning voor een warmtekrachtkoppeling verkregen worden.
Wat is een warmtekrachtkoppeling?
Als u een glastuinbouwbedrijf heeft, kunt u door middel van dit lid van de kruimelregeling toestemming krijgen om een warmtekrachtkoppeling te plaatsen. Dit is een brandstofcel, turbine of verbrandingsmotor waarmee energie wordt opgewekt. De warmte-energie die vrij komt, wordt in tegenstelling tot de meeste verbrandingsmotoren, gebruikt voor andere doeleinden dan het opwekken van elektrische energie. Een voorbeeld hiervan is het opwarmen van water zodat dit vervolgens kan worden gebruikt voor de verwarming van kassen. Er is verder niets vastgelegd over de capaciteit of grootte die de warmtekrachtkoppeling mag hebben.
Andere delen uit de reeks
Deel 1: Bijbehorende bouwwerken
Deel 2: Nutsvoorzieningen
Deel 3: Bouwwerken geen gebouw zijnde
Deel 4: Niet op de grond gelegen aanbouw
Deel 5: Antenne-installatie
Deel 6: Warmtekrachtkoppeling bij glastuinbouwbedrijf
Deel 7: Biogasinstallatie
Deel 8: Niet-ingrijpende herinrichting van openbaar gebied
Deel 9: Afwijkend gebruik
Deel 10: Bewoning van een recreatiewoning
Deel 11: Tijdelijk afwijkend gebruik