Een vogelverschrikker; dat is toch geen bouwwerk? Of toch wel? Afgelopen juni heeft de rechtbank Gelderland uitspraak gedaan over de vraag of een vogelverschrikker als bouwwerk kan worden aangemerkt en dus of een omgevingsvergunning nodig is voor het plaatsen van een vogelverschrikker. Voor het bouwen van een bouwwerk dient in de meeste gevallen een vergunning te worden aangevraagd, maar waarom voor een vogelverschrikker?
Wat wordt verstaan onder een bouwwerk?
Wat moet dan precies onder een bouwwerk worden verstaan? In de wet staat geen definitie van dit begrip. Volgens jurisprudentie moet onder het begrip bouwwerk echter het volgende worden verstaan: “Elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren”. Enkele voorbeelden van bouwwerken zijn een woning, schoolgebouw, winkelpand, garage e.d.
Voldoet een vogelverschrikker aan de definitie van een bouwwerk?
De vogelverschrikker in deze zaak bestaat uit een metalen paal waarop een bol is bevestigd die beweegt door de wind, de zogenaamde Hawk-Eyes. Deze metalen paal vindt steun op de grond. Bovendien zijn de vogelverschrikkers met een hoogte van 5 respectievelijk 2 meter van enige omvang. Verder is het de bedoeling dat de vogelverschrikkers langere tijd blijven staan. Volgens de rechtbank is er dan ook sprake van een bouwwerk, waarvoor een vergunning aangevraagd had moeten worden. Er is echter nooit een vergunning aangevraagd en dus bevinden de volgelverschrikkers zich illegaal op het perceel. Volgens de rechtbank is het dan ook terecht dat de gemeente heeft geboden de vogelverschrikkers te verwijderen en dat er anders een dwangsom zal moeten worden betaald.
Conclusie
Houd u er rekening mee dat ook de meer ongebruikelijke bouwwerken, zoals in dit geval een vogelverschrikker, onder de definitie van het begrip bouwwerk kunnen vallen. Gevolg hiervan is dat in principe een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Vraagt u deze vergunning niet aan, dan kan de gemeente u op een later moment gebieden het bouwwerk weer af te breken. Wij raden u daarom aan om u goed door de gemeente te laten informeren, voordat u begint met bouwen.