Uw buren zijn, zonder overleg, begonnen met het bouwen van een uitbouw. Door de uitbouw zal een deel van de ramen in uw woonkamer een verminderde lichtinval hebben. Ook komen in de uitbouw een aantal ramen die uitkijken op uw huis. Hierdoor heeft u een stuk minder privacy en uw woongenot wordt hiermee flink beperkt. Wat kunt u doen als u bezwaar tegen bouwplannen hebt?

Wel of geen vergunning nodig?
Van belang is om te weten of uw buren een vergunning nodig hebben voor de aanbouw. Dit kunt u nagaan op de www.omgevingsloket.nl. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of wel of geen vergunning nodig is.
Vergunning nodig: bezwaar tegen omgevingsvergunning
Wanneer uw buren een omgevingsvergunning nodig hebben of al hebben verkregen van de gemeente, betekent dit niet dat nergens meer rekening mee gehouden hoeft te worden. Als de omgevingsvergunning voor het bouwen van de uitbouw al verleend is, kunt u tot 6 weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. De gemeente zal de vergunning dan heroverwegen. Indien de gemeente instemt met uw bezwaar, zal zij de vergunning intrekken en mogen uw buren hun bouwplannen niet meer uitvoeren. Uw buren kunnen tegen het intrekken van de omgevingsvergunning in beroep gaan bij de rechter.
Hier geldt wel een waarschuwing: de gemeente behoeft een bouwaanvraag maar aan 4 onderdelen te toetsen. Een bouwplan wordt getoetst aan de voorwaarden van het bestemmingsplan, de Bouwverordening en het Bouwbesluit en de welstand. Als die toetsing positief uitpakt, is de gemeente gehouden om de vergunning verlenen. Een bezwaar dat u overlast ondervindt van een bouwwerk, heeft eigenlijk geen zin: u zult moeten aantonen dat het bouwplan in strijd is met een van de vier genoemde toetsingsonderdelen. U zult dus een specifiek bezwaarschrift in moeten dienen om een kans te maken dat het bezwaar wordt toegewezen.
Afwijking van het bestemmingsplan
Vaak bevat de vergunning ook de afwijking van het bestemmingsplan. In dat geval heeft de gemeente beleidsruimte om het verzoek om die afwijking al of niet toe te staan. De gemeente mag de afwijking alleen toestaan als hierdoor een goede ruimtelijke ordening blijft bestaan. Ook in dat geval zult u moeten aangeven om welke reden het bouwplan in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.
Afwijking van het bestemmingsplan: bezwaar of zienswijze
De gemeente kan vergunning verlenen voor een afwijking die al in het bestemmingsplan mogelijk is gemaakt. Ook kan het de afwijking voor een kruimelgeval betreffen. Dan geldt de reguliere procedure, en moet bezwaar worden aangemaakt. Als vergunning wordt verleend voor een zogenaamde grote buitenplanse afwijking, geldt de lange procedure. In dat geval moet een zienswijze worden ingediend tegen de ontwerpvergunning.
Vergunningvrij bouwen
Bij vergunningvrij bouwen is geen omgevingsvergunning nodig. U kunt in dat geval ook geen bezwaarschrift indienen tegen het bouwen. Maar ook al voldoet het bouwplan aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, betekent dat niet dat nergens meer rekening mee hoeft te worden gehouden. Uw buren behoeven geen vergunning aan te vragen voor het bouwen, maar de voorschriften uit het Bouwbesluit en het burenrecht uit het Burgerlijk wetboek gelden nog wel. Indien blijkt hier niet aan is voldaan, kunnen we werkzaamheden zelfs worden stilgelegd door de gemeente.
Conclusie
Er zijn dus zeker mogelijkheden om het bouwen door uw buren tegen de gaan, indien u hinder ondervindt van het bouwwerk. Toch kunnen wij ons voorstellen dat het u veel tijd en moeite kost om hiermee aan de slag te gaan. Wij kunnen voor u een bezwaarschrift opstellen of nagaan, als het bouwwerk vergunningvrij wordt gebouwd, of het bouwwerk aan het regels voor vergunningvrij bouwen voldoet.