Wanneer je vergunningvrij een bijgebouw (bijvoorbeeld een schuur of berging) wilt bouwen, is het belangrijk om te weten hoe groot dit bijgebouw mag worden.
In ons E-book “Vergunningvrij bouwen” staat uitgebreid beschreven hoe je dit kunt berekenen.
Een belangrijke stap hierbij is het bepalen van het erf.
Volgens het Besluit omgevingsrecht is er sprake van een erf, wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:
- Het perceel is direct gelegen bij het hoofdgebouw, bijvoorbeeld de woning of het bedrijfsgebouw;
- Het perceel bij het hoofdgebouw moet zijn ingericht ten dienste van het hoofdgebouw. Wanneer het bijvoorbeeld een perceel bij een woning betreft moet deze zijn ingericht ten dienste van die woning, dus bijvoorbeeld als tuin of verblijfsgebied bij de woning;
- De inrichting van het perceel mag niet verboden zijn in het bestemmingsplan. tuin bij een woning worden ingericht. Een perceel dat bijvoorbeeld de bestemming “bollengrond” heeft, mag niet als een tuin bij een woning worden ingericht. Hetzelfde geldt voor grond met de agrarische glastuinbouwbestemming. Het perceel met die bestemming kan niet worden aangemerkt als erf.
Op www.ruimtelijkeplannen.nl kun je nagaan of de grond waarop je wilt bouwen als erf kan worden aangemerkt. Hieronder zie je een voorbeeld van een topografische kaart van deze site. De zwarte lijnen op de kaart geven de perceelgrenzen aan. Wij nemen het perceel met het blauwe icoontje erin als voorbeeld. Een deel van het perceel heeft de bestemming “Wonen” (geel) en een deel van het perceel heeft de bestemming “Agrarisch-glastuinbouw” (grijs). Het donkergele vlak met het blauwe icoontje erin is in dit geval het hoofdgebouw (de woning).
Als we kijken naar het voorbeeldperceel dan geldt het volgende: Wanneer je op dit perceel bijvoorbeeld een tuinhuis wilt plaatsen, dan kan dit alleen op het deel van het perceel met de bestemming “Wonen” (geel). Het bestemmingsplan staat het namelijk niet toe dat er een tuinhuis op agrarische grond wordt gebouwd.
Over het feit dat de inrichting van het perceel in overeenstemming moet zijn met het bestemmingsplan, hebben wij de volgende blog geschreven: vervolg op de blog achtererfgebied.
Voor meer informatie over het begrip bijgebouw, verwijs ik je naar de volgende blog: bijbehorend bouwwerk.
Kortom, wanneer je van plan bent om vergunningvrij te bouwen, kun je via de site www.ruimtelijkeplannen.nl nagaan of de grond waarop je wilt bouwen tot het erf behoort.
In onze volgende blog zullen wij verder ingaan op het begrip achtererfgebied en het berekenen hiervan.
Heb jij al gekeken op www.ruimtelijkeplannen.nl? En zo ja, is het gelukt om het erf te bepalen?
venema zegt
bv mantelzorg moet dat per zee fam zijn of mag dit ook voor vrienden worden gebouwd een kennis of famielie
Juliëtte Zwinkels zegt
Geachte heer Venema,
Volgens het Besluit omgevingsrecht moet er sprake zijn van een sociale relatie tussen de mantelzorger en de zorgbehoevende. Dit betekent dat de mantelzorger iemand uit de directe omgeving van de zorgbehoevende moet zijn, met wie de zorgbehoevende persoonlijk contact heeft. Dit kan een familielid, maar ook een vriend of kennis zijn. De bloedband speelt hierbij geen rol, het gaat om de sociale band tussen de mantelzorger en de zorgbehoevende.
Ik hoop uw vraag hiermee te hebben beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Juliëtte Zwinkels
Advocaat
Wij hebben uw vraag beantwoord op basis van beperkte informatie, zodat wij niet alle omstandigheden hebben kunnen meewegen bij ons antwoord. Wij kunnen er dan ook niet voor instaan dat het antwoord in uw situatie volledig en correct is.
venema zegt
Ik hoor graag uw reactie vr gr fam Venema