In onze vorige blog hebben wij de mogelijkheden voor het vergunningvrij bouwen van een mantelzorgwoning op een rijtje gezet. Je kunt er echter ook voor kiezen om wel een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld omdat je een grotere mantelzorgwoning wilt bouwen dan is toegestaan of van mening bent dat er aan het bouwen zonder vergunning te veel risico’s verbonden zijn.
Er zijn twee mogelijkheden om een vergunning te krijgen voor het bouwen van een mantelzorgwoning. Je kunt een omgevingsvergunning aanvragen of een beroep doen op de zogenaamde kruimelregeling, afhankelijk of jouw plannen al dan niet binnen het bestemmingsplan passen.
Mantelzorgwoning bouwen met vergunning
Wanneer je een aanvraag bij de gemeente indient, zal de gemeente nagaan of jouw plannen binnen het bestemmingsplan passen.
Als het volgens het bestemmingsplan van de gemeente is toegestaan om een bijbehorend bouwwerk te bouwen, dan mag deze op grond van het Besluit omgevingsrecht ook gebruikt worden als mantelzorgwoning.
Of het is toegestaan om een bijbehorend bouwwerk te bouwen, is afhankelijk van de bouwvoorschriften in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan van jouw woning kun je vinden op de gemeentelijke website of op ruimtelijkeplannen.nl
Wanneer blijkt dat jouw plannen binnen het bestemmingsplan passen, zal de gemeente een omgevingsvergunning afgeven.
Mantelzorgwoning bouwen met vergunning (kruimellijst)
Het komt echter vaak voor dat het bouwen van een mantelzorgwoning niet binnen het bestemmingsplan past. In dat geval kun je een beroep doen op de zogenaamde kruimelregeling. De kruimelregeling is een lijst van gevallen, waarmee door middel van een verkorte procedure kan worden afgeweken van het bestemmingsplan. Met de aanvraag voor een omgevingsvergunning kun je een verzoek indienen om van het bestemmingsplan af te wijken.
De kruimelregeling kan worden toegepast wanneer je een nieuw bouwwerk wilt bouwen of een bestaand bouwwerk wilt uitbreiden. Hiervoor gelden, in tegenstelling tot het vergunningvrij bouwen/uitbreiden van een bouwwerk, geen nadere vereisten met betrekking tot de hoogte, afmetingen, oppervlakte e.d.
Een uitzondering hierop betreft een bouwwerk gelegen buiten de bebouwde kom. Dit bouwwerk mag niet hoger zijn dan 5 meter en de oppervlakte mag niet meer dan 150 m² bedragen.
Voor een mantelzorgwoning gelegen binnen de bebouwde kom geldt dus dat je deze in principe op jouw eigen manier kunt realiseren.
Houd er wel rekening mee dat de gemeente bij het toepassen van de kruimelregeling relatief veel beleidsvrijheid heeft. Dit houdt in dat de gemeente aan weinig regels gebonden is, wanneer zij besluit om al dan niet een vergunning te verlenen. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent een heel hoge of grote mantelzorgwoning te bouwen, zal de gemeente al snel betogen dat jouw bouwwerk niet binnen het beleid van de gemeente past.
De kruimelregeling kan ook worden toegepast als je een bestaand bouwwerk in gebruik wilt nemen als mantelzorgwoning. Het komt namelijk voor dat de grond waarop het bouwwerk staat niet de bestemming “wonen” heeft en daardoor niet vergunningvrij als mantelzorgwoning in gebruik kan worden genomen.
Voor beide vergunningen geldt dat de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is. Dit houdt in dat de gemeente 8 weken de tijd heeft (met een eventuele verlenging van zes weken) om een besluit te nemen.
Kortom, wanneer je vergunningvrij bouwen te risicovol vindt of niet aan de vereisten voldoet, kun je door middel van het aanvragen van een omgevingsvergunning wellicht toch jouw bouwplannen realiseren. Mochten jouw plannen niet binnen het bestemmingsplan passen, dan bestaat er de mogelijkheid om met een beroep op de kruimelregeling toch een vergunning te krijgen.