Reacties

 1. Martin van den Hoorn zegt

  Op zich is het helemaal niet zo’n heel raar standpunt van RVO. De soort gaat achteruit door sloop en naisolatie. En dit terwijl we de Europese verplichting hebben om de soort op het niveau van 1994 te houden. De laatvlieger is een heel kritische soort waar geen bewezen mitigatie voor bestaat. Elke afgegeven ontheffing is voor deze soort is per definitie dubieus en zal denk ik voor de RvS geen standhouden. Dus RVO zoekt (begrijpelijk) ook hier weer de grens van wat mogelijk is op. Vaak is het probleem te laat onderzoek en in het ontwerp van de woningen te laat rekening houden met vleermuizen. Ook maken laatvliegers geen gebruik van vleermuiskasten wat het ook weer erg lastig maakt. Toch zou ik niet drie jaar gaan zitten duimen draaien maar dieren vangen en zenderen om te bezien welke welke verblijfplaatsen ze nog meer gebruiken. Als ze uit deze kolonie op nog drie plekken zitten sta je al weer sterker. Verder zou ik willen adviseren om een paar huizen van een extra voorzetgevel te voorzien om hier echt een goede vervanging te maken. Ook zou ik een batlure inzetten om ze naar nieuwe verblijfplaatsen te lokken. Vleermuistorens voor laatvliegers die werken zijn er ook nog niet, maar het zou moeten kunnen werken. Mensen mopperen vaak over onze natuurbescherming maar uiteindelijk gaat in Nederland altijd alles door.

  • Jennifer Ronoreso zegt

   Geachte heer Van den Hoorn,

   Uw reactie is correct, alle kenmerken van laatvliegers die u noemt zijn bij de besluitvorming betrokken. Uiteindelijk is beslist dat een van de twee woonblokken gesloopt mocht worden, en het andere ten minste 3 jaar moet blijven staan. Daarbij is er vanuit gegaan dat er verschillende voorzieningen moeten worden getroffen die u ook noemt, zoals de batlure waar u over spreekt. Uiteindelijk meen ik dat met het uiteindelijke besluit (dat ten tijde van mijn bijdrage nog niet was genomen) tegemoet is gekomen aan de belangen van behoud van de laatvliegerpopulatie op deze locatie, en de belangen van nieuwe huisvesting voor mensen.

   Met vriendelijke groet,

   Juliëtte Zwinkels
   Advocaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *